Att bläckpatroner kan vara dyra vet alla som har eller har haft en bläckstråleskrivare, men det finns möjlighet att spara på de dyra dropparna, allt beror (som det oftast gör) på hur mycket tid och energi man själv vill lägga ned. Här kommer några tips, en del välkända, en del är det inte så många som vet om:

Ok, flera av tipsen är kanske inte är just ”spara färg”, men det är absolut spara pengar och det är ju slutkostnaden för bläckpatronerna som är intressant i denna lista.

Köp bläckpatroner via 1 kronors erbjudanden.

Det uppenbara!

Köp bläckpatroner med gratis frakt.

Det uppenbara!

Köp återvunna bläckpatroner.

Återvunna bläckpatroner kostar lite mindre. Ska sägas att skriver du ut väldigt sällan så kanske original patroner är att föredra, de brukar hålla (dvs inte torka ut) lite längre och byter man bläckpatroner ungefär vartannat år eller ännu mer sällan så kan återvunna patroner hinna torka ut.

Fyll själv på färg i dina bläckpatroner.

Jodå, det går fint, finns satser att köpa, lite pillrigt är det och det kan bli färgfläckar lite varstans om man inte är noga. Råd:

Har du bra tålamod och är försiktig – Kör på!

Har du mindre bra tålamod och tycker inte om pillrigt, noggrant småjobb – Undvik!

Vill du absolut inte få färgfläckar någonstans – Undvik!

Skriv inte ut i onödan.

Behöver du verkligen skriva ut det där dokumentet bara för att kolla hur det ser ut? Det är ju nästan samma sak som att kasta bort bläckpatroner som fortfarande innehåller färg …

Skriv inte ut i onödan nummer 2.

Dubbelkolla och till och med trippelkolla att allting är rätt och riktigt på dokumentet som ska skrivas ut, många första och andra versioner av utskrifter hamnar (i onödan) i papperskorgen. Det är många bläckpatroner som slösas bort på onödiga utskrifter.

Skriv ut på BÅDA sidorna av pappret!

Vid inställningarna när du ska skriva ut så kan man välja om det är de jämna eller ojämna numren som ska skrivas ut – Tänk bara till lite extra när du ska skriva ut ”baksidan”. Tips:

  • Om du känner dig osäker så testa med bara ett papper en eller två gånger, annars kan detta råd kosta dig fler bläckpatroner istället för färre bläckpatroner.
  • Skriv först ut alla ojämna sidor (sida nummer 1 är ju ojämn så börja så).
  • Vänta tills alla sidor är utskrivna och se till att de inte hamnar i oordning.
  • När allt är utskrivet så ta hela ”bunten” och vänd pappren – långsidan ska vändas – så texten kommer uppåt.
  • Sedan ska – kortsidan – snurras 180 grader, dvs den kortsida som är emot dig ska vändas ifrån dig.

Den främre delen av pappret som kommer ut ur skrivaren skall alltså vara först in i skrivaren igen MEN med texten uppåt – och självklart är ohålat papper en fördel, annars blir det bara en sak till som man måste hålla reda på.

Skriv ut med mindre färg.

Detta är ett fint litet tricks för att spara in på bläckpatroner, speciellt om det ska skrivas ut större mängder av dokument, exempelvis till föreningen eller bokföringen, men även vid enstaka utskrifter.

Det är ett sånt fint tricks så den fick en egen sida, med bilder, se Spara bläckpatroner – Skriv ut med mindre färg.